Aanwijzingen voor minder ervaren groepen.

Nagenoeg alle posten zijn gesplitst in twee onderdelen. Het eerste onderdeel is een puzzelopdracht om bij de post te komen. Het tweede onderdeel is een doe opdracht bij de post. Beide onderdelen kunnen in allerlei vormen voorkomen en voor beide opdrachten kun je punten verdienen. Denk bij de puzzelopdracht altijd goed na voor je ergens naartoe gaat. Als je verkeerd fietst kan dit veel tijd kosten waardoor je andere opdrachten niet kan doen. Bij twijfel kan het dus slim zijn direct de noodbrief open te maken. Je vindt in de noodbrief de locatie van de post zodat je daar naartoe kunt gaan. Je krijgt voor de puzzelopdracht dan geen punten. Deze kun je misschien door de extra tijd voor andere opdrachten wel terugverdienen en natuurlijk is het leuk zoveel mogelijk doe opdrachten uit te voeren.

Het is zinvol (uitgebreide) informatie over Texel mee te nemen. Iedere groep dient zelf te bedenken wat je hierbij handig/gewenst vindt. Een goede topografische kaart van Texel (het liefst met graden)  is hierbij zeker noodzakelijk. Hierop vindt je een schat aan informatie. De wie, wat, waar gids van Texel met daarin de plattegronden van de dorpen is ook zeker gewenst. Dan kun je in ieder geval de in de noodbrief genoemde straten vinden. Daarnaast zou iedere groep standaard een rekenmachine, een schaar, pennen en potloden, een kompas, etc. bij zich moeten hebben. Informatie over Texelse boerderijen, veldnamen, gebieden, polders, etc. is eveneens handig om bij de hand te hebben.

Om enig inzicht te krijgen hoe de puzzelopdrachten er uit kunnen zien kun je in het menu eens bij [Over Waanzin] [Test je kennis] kijken. Hier staan de puzzelopdrachten van de afgelopen jaren.

Het is de bedoeling zelfstandig de Waanzin te volbrengen. Wissel geen informatie uit met andere groepen. Hiermee bevoordeel je vooral de betere groepen. Deze willen vooral moeilijke vragen met je uitwisselen. Je kunt hierdoor de uitslag van de Waanzin ook behoorlijk beïnvloeden. Het is niet toegestaan je groep door iemand te laten volgen/begeleiden.

Je mag geen gebruik maken van mobiele communicatie. Het is echter wel toegestaan om bij iemand naar binnen te gaan en daar gebruik te maken van een vaste telefoon of computer (internet). Ook mogen omstanders gevraagd worden of ze je kunnen helpen. Ook hiervoor geldt natuurlijk dat ze geen gebruik mogen maken van mobiele communicatie.

Het is toegestaan om aan het begin van de Waanzin je mobiele telefoon in te leveren bij de organisatie. Na de prijsuitreiking krijg je deze dan weer terug zodat je iemand kan bereiken om door te geven waar het eindpunt dit jaar is.